กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้: http://dspace.spu.ac.th/handle/123456789/3778
ชื่อเรื่อง: การลดการระเหยของน้ำร้อนในกระบวนการผลิตผลไม้กระป๋อง
ชื่อเรื่องอื่นๆ: The reduction of vaporization of boiling water in the fruit canning process
ผู้แต่ง/ผู้ร่วมงาน: อภิรักษ์ สวัสดิ์กิจ
ทีปกร คุณาพรวิวัฒน์
จักรพันธ์ กัณหา
วรพจน์ พันธุ์คง
คำสำคัญ: กระบวนการผลิต
ผลไม้กระป๋อง
การระเหย
fruit canning process
วันที่เผยแพร่: 4-สิงหาคม-2555
บทคัดย่อ: This research aimed to study vapor saving measure by reducing the vaporization of boiling water used for sterilization in fruit canning process in a pineapple-processed factory with an average productivity of 150,000 tons and 2,504 working hours per year. The study began with the energy analysis of the sterilizer machine which is a stainless rectangular tank, 1.62 meters wide, 7.32 meters long, and 0.34 meters high, using 1.0 bar saturated vapor pressure, averagely 80 kilograms per hour, and working at 36.43% performance. A vapor saving measures used was the reduction of heat transfer via the tank wall by coating the outer wall with nunsulate chemical. This measure provided 218 % return on investment within 0.5 year payback period. Another measure was the use of a round plastic ball made of polycarbonate floating over the surface to reduce the vaporization of boiling water through water surface. This measure provided 91.82% return on investment within 1.19 year payback period. Both measures increased 44.41% machine performance and saved 17.95% vapor. Keywords : vapouring / sterilizer machine / canned fruit / energy balance / steam conservation
URI: http://dspace.spu.ac.th/handle/123456789/3778
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล:EGI-05. บทความที่ประชุมวิชาการ (ระดับชาติ)

แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
แฟ้ม รายละเอียด ขนาดรูปแบบ 
ETM041.pdf284.48 kBAdobe PDFดู/เปิด


รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น